Selamlar. Bu yazımda Türkiye'den gideceğiniz ülkeye varana kadar büyük olasılıkla başınızdan geçecekleri ve yapmanız gerekenleri anlatacağım.
1- Erasmus yabancı dil sınavı ve GNO:
Diğer üniversitelerdeki uygulamaları tam ayrıntısı ile bilmiyorum ancak ben kendi okulumdaki durumu kısaca belirteyim. SDÜ'de Erasmus'a başvuru yaptıktan sonra 2 önemli faktör var. Birincisi genel not ortalamanız, ikincisi ise yabancı dil sınavından aldığınız not. Bunların %50-%50 olarak ortalaması alınıyor ve size "erasmus puanı" diye bir puan veriliyor. Bu puanla daha önceden tercih yapmış olduğunuz 2 okuldan, başarı durumunuza göre birisine yerleştiriliyorsunuz. Gayet basit bir durum. (Tabii ingilizceniz ve GNO'nuz iyiyse :))
2- Ders eşleştirme ve bütün evrakları tamamlama:
Üniversiteye yerleştiğiniz kesinleşti ve artık ders seçmlerini bölüm koordinatörüyle yapmak durumundasınız. Çünkü döndüğünüzde yine ders kaydı o yapacak. Buraları kısa anlattığıma bakmayın saatlerce kapıda beklemeler, rektörlükten gerekli kağıtları emniyete götürmek vs. bir çok iş var ve koşuşturmaca sizi yoracaktır. Ben bu koşuşturmalar yüzünden derslere gerektiği gibi özen göstemedim ve sonucunda not ortalamam düştü.
3-Pasaport ve vize işlemleri:
Pasaportu nerden, nasıl ve ne şekilde alacağınızı erasmus ofisine sorduktan sonra gerekli yönergeleri izlerseniz bi sorun olmuyor. Tabii işin güzel yanı öğrenci olduğumuz için harç yatırmıyoruz, bunun yerine rektörlükten "bu çocuk okumaya gidiyo, para falan almayın" isimli kağıdı ve rektör imzalı kağıdı emniyete götürmeniz yeterli. :) Vize ise tam sancılı ve ile göre değişkenlik gösteren bir konu. Ben Ankara'da Macaristan konsolosluğundan vize başvurumu yaptım ve yazarak zaman kaybetmek istemediğim bir sürü anım oldu :) Anladınız artık, ya da anlamadıysanız vize başvurusuna gittiğinizde anlarsınız. Ama sonunda 30 günlük öğrenci vizesini aldığımı da belirteyim.
4-Uçak bileti:
Biletin tarihini okulun sizi çağırdığı tarihte ve vizenin çıkış tarihine göre (tahmini) almanızı tavsiye ediyorum. Ben kendi açımdan Macaristan için konuşursam, buraya gelmenin en garanti yolu THY ile oluyor. Diğer türlü Viyana'ya gidip ordan otobüsle Budapeşte'ye gelebilirsiniz ama en stressiz ve garanti yolu THY'den bilet almak. Bileti online olarak THY'nin sitesinden alabilirsiniz. Bilet nasıl olacak? diye sorarsanız gayet basit; mail adresinize .pdf dosyası olarak mail atılıyor ve siz bunun çıktısını alıyorusunuz. Oldu mu size bilet?
5-Hibe sözleşmesi ve paranın yatırılması:
Bunu erasmus ofisi bana mail olarak gönderdi ve bende doldurduktan sonra imzalayıp Isparta'ya PTT ile yolladım. İçeriği ise kısaca şöyle; Şu kadar parayı şu hesaba yatıracağız, öğrencinin şunları yapması yasak, şunları yapması sorumluluk vs vs.. şeklinde.
6-Havaalanı ve uçağa binmek:
Ben İstanbul aktarmalı Ankara-Budapeşte THY uçağı ile gitmiştim. Benim gibi daha önce hiç uçağa binmemiş birisiyseniz de endişelenmeyin, gayet kolay. Havaalanına girince her yerde ekran oluyor. Onlara bakarak hangi masadan check-in yaptırıp hangi kapıdan (gate) uçağa bineceğinizi kolayca öğrenebilirsiniz. Uçağa bindikten sonra da pilotun anlatacağı hikayeleri dinleyebilirsiniz. :)
7- Uçaktan indikten sonraki geçecek olan günler:
Bunlara ilerleyen yazılarda yer vereceğim. Görüşmek üzere..
03/12/2012 - 14:05
Budapeşte
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder